Astrozofija

Mudrost zvijezda… Uvid u način na koji ona djeluje na ljudsku svijest znači posjedovati magični ključ s kojim se mogu otvoriti vrata koja vode u novi život.

Ipak, cijeli jedan svijet različitosti leži između izučavanja individualne sudbine pomoću horoskopa, i učenja o velikoj povezanosti energija koje vode i presjecaju svemir, potičući ljudski razvoj u oslobađajućem smislu. Oslobođenje od čega, možda ćete upitati? Od tegobe, od nevolje i tuge, od briga, od ograničenja, ljubomore i sebičnosti. To je moguće jedino ako je ljudsko biće u stanju pronaći pravu točku odvajanja, odnosno unutarnji božanski princip, koji bi ga mogao povezati s prostranim životom Sunčevog makrokozmosa. U ovom kontekstu, energije Doba Vodenjaka mogu biti od pomoći na veoma poseban način.

Ključ za taj čudesni život nalazi se na duševnom nivou. To je ono zbog čega astrologija – koja se zasniva na životu ličnosti – ne može ništa učiniti u vezi s tim. Upravo suprotno! Ljudsko biće, koje se pridruži grupi koju karakterizira sasvim drukčiji nivo zajedništva, zajedništva na temelju nove duše, biti će oslobođeno iz mreže njegovog osobnog horoskopa. Što više bude napredovalo na putu Duševnog razvoja, to će manje točnim biti njegov horoskop, jer na takvo ljudsko biće energija zvijezda utječe na jedan novi način; dodiruje ga drugačija vibracija.

Tri nivoa kozmičke energije

Kao životni val, Čovječanstvo je jedno s univerzumom. Ono je živa ćelija u tijelu sveočitovanja; Čovječanstvo živi u žarišnoj točki moćnih energija iz kozmosa. Te energije pristupaju Čovječanstvu sa triju različitih nivoa: iz samog našeg planetarnog Sunčevog sistema, zatim iz zodijaka s njegovih dvanaest velikih znakova, kao i iz određenih velikih sazviježđa. Uz to, Čovječanstvo vodi naročita atmosfera i utjecaj Zemlje. Svi ovi utjecaji imaju različite nivoe vibracija, svaki s naročitim karakteristikama koje prate razvoj Čovječanstva.

Zodijak, prozor u univerzumu

U sadašnjem stanju ljudskog razvoja, na Zemlju utječu zodijačke energije. One su povezane prvenstveno sa stanjem ljudske duše, jer zadatak napuštanja naše začahurene zemaljske ličnosti i dopuštanja novom univerzalnom duševnom stanju da se probudi, leži na duševnom nivou!

Dvanaest znakova našeg zodijaka i sami su primaoci mnogih energetskih struja iz makrokozmosa. Zajedno s energijom svakog zodijačkog znaka, ove energetske struje dosežu i naš Sunčev sustav, i na svome putovanju također posjećuju i Zemlju, sićušnu trun prašine u beskrajnom prostoru. Ovo je za nas od najveće važnosti, zato što se na temelju sekundarnih frekvencija tri moćna životna principa nastupajućih vremena, koja izjednačavamo s Uranom, Neptunom i Plutonom, formira se naš “prozor” u univerzumu. Ljudsko biće je u stanju otvoriti taj prozor u dva smjera: ili ka trodimenzionalnom, materijalnom svijetu u kojem sada živimo, ili prema onom kozmičkom području kojem Čovječanstvo, u stvari, pripada i kojem će se vratiti. “Magnetski prekidač” za odabiranje smjera leži skriven u samom ljudskom biću.

Zvjezdane godine

Proljetna Sunčeva ravnodnevica ima retrogradno kretanje od približno 26.000 godina. Zbog toga su Zemlja i Čovječanstvo izloženi periodičnom mijenjanju zodijačkih utjecaja. U sadašnjosti, proljetna ravnodnevica pada u vrijeme prelaska između Doba Riba i Vodenjaka. To znači da čovječanstvo stoji na pragu jednog novog perioda, Doba Vodenjaka. Svaki novi period otvara i jedna nova vrata kroz koja ljudsko biće može kročiti u slobodu iskonskog životnog stanja. Upravo sada, na početku Doba vodenjaka, ljudsko biće ima priliku ponovno učiniti ovaj izbor. Ono može izabrati da svojoj duši ponudi slobodu ili da nastavi prijanjati za ovaj svijet. Svaki je pojedinac suočen s tim izborom, bio toga svijestan ili ne; nitko ne može izbjeći ova kozmička zračenja. Ona utječu na sve i svakoga, i na ovom raskrižju era možemo izabrati: ili da se uzdignemo u veliki novi razvoj, krećući se zajedno sa snagama koje pokreću iskonski kozmos, ili da nastavimo sa razvojem Zemlje, koji će trajati cijelu eru. Tako zodijak nudi jedan otvor prema svjetlosnoj stazi koja vodi u novom životu – ili to može ostati neprobojan, rešetkama prekriveni prozor ove prirode.

Utjecaj Vodenjaka

Dvanaest znakova zodijaka su podjeljeno je u skladu sa četiri elementa: zemljom, vodom, zrakom i vatrom. Vodenjak je zračni znak i aktivnost njegova utjecaja je naročita na eterskim područjima našeg Sunčevog sustava. Svakome tko Sunčev sustav smatra sustavom ispunjenim vibrirajućim životom, kao što to čine rozenkrojceri, poznato je da eterska sfera ovog “Sunčevog tijela” nosi sva eterska tijela svih bića i životnih valova. To je etersko tijelo, zauzvrat, nošeno i vibrira s Kristovim duhom, koji na pozitivan način želi povući Zemlju naviše; u to životno polje. 

Obzirom da Sunce, zbog njegovog retrogradnog kretanja sada stupa u znak Vodenjaka, eterske sfere postaju sve električnije. Vodenjak tu oslobađa nove energije i vrši utjecaj koji nas odvaja od onog što je materijalno. Ljudski će se život sve više odvijati na eterskoj ravnini. Ljudska će se bića, iz puke nužnosti, povući iz materije i moći će postati svijesna na eterskom nivou, moći će taj nivo opažati i u njemu djelovati. (Uzmite npr. mobilni telefon. Svatko tko ide ulicom zauzet nekim telefonskim razgovorom, sviješću je usredotočen na virtualnu atmosferu u kojoj se taj razgovor događa, jedva ostajući svijestan svoje okoline, osim ako ne iskrsne kritična opasnost.)

Ovo je jedan krajnje važan proces, a pitanje je sljedeće: Kako će se odvijati to odvajanje? Proces ostvarivanja eterske svijesti obuhvaća ovo: svijesno imati posla s misaonom materijom, s zrcalnim eterom. To formira osnovu misaone sposobnosti. Bipolarno, logično razmišljanje je ono primarno što se razvija u sadašnjoj sferi Čovječanstva. U rozenkrojcerskoj kozmo-koncepciji Maxa Heindela, to se naziva oblašću konkretnih misli.

Stvaralačka misaona sposobnost koja je u stanju postojati u oblasti apstraktnih misli, pripada svijesnom duševnom životu. Ova se sposobnost razvija kada je oživljen sunčev život u ljudskom biću, jer je istinska misaona sposobnost tijelo duše. Još bolje, mogli bismo reći da se nova duša i nova misaona sposobnost razvijaju zajedno i ne mogu se zamisliti odvojene. Ovaj je razvoj posebno potaknut naročitim energijama koje dosežu Čovječanstvo preko Vodenjaka. Četiri poznata etera se čiste na jedan jedinstven način u korist nove duše, a probija se peti eter, vatreni eter, i otvara put duši da se poveže sa snagama Duha.

Ipak, u ovom trenutku, Vodenjak već pokreće razvoj misaone sposobnosti i svih aktivnosti koje idu s njom. Jedinstvena znanstvena otkrića su pokazana, dok se zaista primjetna, neosobna ljubav za bližnje, također snažno potiče.

Automatsko spasenje oslobođenjem od materije?

Mnogi tražitelji čija je pažnja usmjerena ka Dobu Vodenjaka, smatraju kako je tendencija materije da postane suptilnija, dugo očekivana i očito automatska, da predstavlja oslobođenje i spasenje koji prate Vodenjaka. Ali stvari ne stoje tako. Kao što ni era Riba nije povela ka oslobođenju Čovječanstva, usprkos pojavljivanju Krista u zemaljskoj atmosferi. Upravo suprotno. Da bi se ovo razumjelo, neophodno je pobliže promotriti aktivnosti planeta.

Energije svakog zodijačkog perioda su, između ostalog, očitovane aktivnostima planeta. Svaka od pet vidljivih planeta našeg Sunčevog sustava, Merkur Venera, Mars, Jupiter i Saturn, otjelotvoruju naročite energije koje potiču razvoj osobnosti i, u njihovoj višoj oktavi, razvoj duše.

Tri ne tako davno otkrivene trans-saturnske planete, Uran, Neptun i Pluton, zauzimaju položaj s one strane Saturna, koji se također naziva i “stražar na vratima”. Ove tri planete su poistovijećene s emanacijama potpuno novih svojstava. One se nazivaju i misterijskim planetama. Aktivne su na nivou Duha i razvijaju tri više ljudske sposobnosti: imaginaciju, inspiraciju i intuiciju.

Nedavno je otkriveno još nekoliko malih planeta: Hiron, nazvan posrednik Urana ili ključ za Uran, jer obilazi jednom duguljastom orbitom oko Sunca i presjeca orbite Saturna i Urana. Ključ za Neptun je Folus. Ova planeta opisuje duguljastu orbitu oko Sunca i dodiruje orbite Saturna i Neptuna.

Utjecaj misterijskih planeta u Dobu Vodenjaka

Pored vibracija koje utječu na osobnost, vidljive planete isto tako proizvode i energije više frekvencije, koje pogađaju čovječanstvo na jednom drugom vibracijskom nivou. Ovo se naročito odnosi na tri misterijske planete.

Svaki period ima svoje vlastite planetarne utjecaje, iz kojih jedan novi zadatak neminovno doseže Čovječanstvo i koji određuje “duh vremena”.

Tokom doba Riba, Mars je igrao glavnu ulogu. “Energija planete Mars pripada našem vremenu i ide zajedno sa znakom Riba. Mi se moramo boriti. U kombinaciji sa znakom prodiranja (Ribe), ishod je bitka za istinu.”

Energija Marsa posjeduje snažno djelovanje i potiče životnu silu one energije koja tjera ljudsko biće na djelovanje. Mars je u stanju biti pomagač koji preinačuje Kristov impuls, proistekao od početka doba Riba, u oslobađajuće djelovanje. Ali koliko ljudi je upotrijebilo tu pomoć na način koji je bio namjeravan? Kada pogledamo unazad, u posljednjih 2000 godina, vidimo povrh svega negativne posljedice Marsa: sukob, rat i uništenje; oslobađajući je aspekt bio preokrenut u svoju suprotnost i samo su relativno male grupe individualaca prihvatile pozitivan razvoj.
Odvojeno od doba Riba, Vodenjak ima druge pomagače. Jupiter, planeta dobra i razumjevanja, ublažava negativne aspekte Marsove energije i postaje sve dominantniji na početku doba Vodenjaka. To će voditi do dalekosežnih posljedica za društvo i svijetski mir. Jupiter pomaže Čovječanstvu da se približi cilju Vodenjaka: razvoju nove grupne svijesti, zasnovane na harmoniji i razumjevanju (Mjuzikl “Kosa”). To su aspekti svijesnog duševnog života. U posljednjoj fazi doba Vodenjaka, Venera će igrati dominantnu ulogu i povesti energiju univerzalne ljubavi ka još uvijek nepoznatim očitovanjima.

Uran

Uran je još jedan pomagač Vodenjaka. Ova je planeta također povezana s Marsom i utjelovljuje više oktave snage Merkura. Merkur utječe na intelekt i stvara mentalnu fleksibilnost. Uran prožima grupe ljudskih bića svojim elektrizirajućim i dinamizirajućim impulsima i prouzrokuje duhovne revolucije koje vode do velikih promjena. U individualnom ljudskom biću, Uran pročišćava percepciju do unutrašnje vizije, imaginacije i vidovitosti.

Uran je prva od tri misterijske planete, koje predstavljaju ezoterijske planete vladare u Dobu Vodenjaka. On je otac bogova, stvaralac i početak jedne nove staze. U isto vrijeme, Uran je, kao što svaki izučavatelj ezoterije zna, uzvišeni simbol Krista. U ovom slučaju, Krist više nije jagnje koje nosi grijehe svijeta, ili ribar ljudi. On je univerzalna svjetleća snaga ljubavi, čista kozmička svevibracija.

Neptun

Neptun, druga misterijska planeta, radi sa snagom inspiracije. Kroz njene stvaralačke sposobnosti, snaga Neptuna očituje Duhovno obličje novog ljudskog bića: svjesnom povezanošću s Duhovnom iskrom, rađaju se univerzalne ideje. Neptun potiče duhovno slušanje i razvija osjećaj za kolektivne odnose u ljudskom biću. Zato Neptun odašilje energiju za poticanje grupne svijesti, zasnovane na novoj duši.

Pluton

Konačno, Pluton, treća misterijska planeta, otjelotvoruje energiju intuicije i potpomaže razvoj Duhovne volje u ljudskom biću. On je također povezan sa voljom za djelovanje i sa sposobnošću da se intuitivno radi ispravna stvar u pravo vrijeme. To je magična sposobnost koja može biti pripisana neposrednoj povezanosti s Monadom, Duhovnim principom u ljudskom biću. Pluton može stupiti u našu sferu percepcije jedino kada prihvatimo i razumijemo ideju transfiguracije. Pluton nas tjera ka temeljnoj ponovnoj izgradnji. Život i način življenja se podvrgavaju potpunom obnavljanju. Tko god svjesno doživljava snagu treće misterijske planete, već posjeduje novu građevinu na mjestu, u principu je ostvario oslobođeno Duhovno-duševno ljudsko biće.

Dok Neptun ukazuje na pravac našeg Duhovnog života i obezbjeđuje Duhovnu inspiraciju za taj život, Pluton nas osposobljava da to dokažemo. Pluton vlada tamo gdje mi, kao osobnosti, više ne možemo dosegnuti. Nije on bez razloga nazvan “bog nevidljivog”! On Čovječanstvu nudi priliku predstaviti sebi nezamislivo, naime, da se izdigne iz ograničenja i ropstva materijalnog svijeta, da se probije ka uskrsnuću i postane stanovnik Sunčevog sustava. S druge strane, on je također i uništavatelj: ova misteriozna planeta moćno slama svaku nečistoću koja postoji na ovom nivou.

Tamna strana misterijskih planeta

Tako, ezoterijske planete vladaoci doba Vodenjaka ne donose oslobođenje kad se njihova energija koristi za zemaljski usmjerene, Ja-usmjerene svrhe. Ljudska bića koja negativno reagiraju na njegovu energiju, Uran vodi ka ekstatičnim i neobuzdanim situacijama. Negativne reakcije na energiju Neptuna, prouzrokuju iluziju i rastvaranje svijesti u “velikim vodama” eterskog svijeta. Konačno, negativna reakcija na energiju Plutona, vodi ka samouništenju i žestokom radikalizmu. Neobuzdana seksualna sloboda (Uran), obmanutost drogama (Neptun) i rastući radikalizam (Pluton), koji su započeli šezdesetih godina prošlog stoljeća, dosegli su zastrašujuće proporcije na bezbroj mjesta i trebalo bi ih promatrati kao negativne reakcije na pojačavajuće djelovanje misterijskih planeta.

Vodenjak, veliki sluga

Iz ovog kratkog izlaganja o astrozofskim odnosima koji igraju ulogu u dobu Vodenjaka, jedna stvar postaje naročito jasna: napori božanskih snaga da pomognu čovječanstvu, rođeni su iz beskrajne ljubavi i strpljenja. Ogromne su energije poticane da povedu palo ljudsko biće i stvaranje, nazad ka iskonskom luku evolucije. Materijalni zatvor je na silu otvoren i zatočeni životni valovi su oslobođeni. Ovi su napori također učinjeni i za svako pojedinačno ljudsko biće. Oni potiču svakoga od nas da donesemo odluku. Vodenjakova svijest nadilazi osobnost. Vodenjakovo zračenje je, u duhovnom smislu, izraženo u grupnim djelatnostima i grupnom radu. To ima jedan povezujući efekt, na temelju duše koja diše u božanskom Duhu.

Zakon grupe je služenje. To je poruka Vodenjaka! Vidimo čovjeka koji nosi vrč na ramenu, napunjen do vrha vodom. On izlijeva tu vodu na svakoga i na sve, bez zadrške, u beskrajnoj ljubavi, i ta voda nikada ne presušuje.

Ta spremnost na služenje je stvaralačka i predstavlja istinsku prirodu obnovljene, božanske ljudske duše.

CAPTCHA
Diese Sicherheitsfrage überprüft, ob Sie ein menschlicher Besucher sind und verhindert automatisches Spamming.
Image CAPTCHA
Unesite kod sa slike.