Ljubav prema istini

Mitovi, legende i predaje raznih kultura i naroda uz pomoć raznovrsnih slika prenose priču o ljudskoj povijesti i često su putokaz čovjekova budućeg razvoja, odnosno poruka o neophodnosti njegova daljeg razvoja.

U prirodnom tijeku očitovanja uvijek se izdvajala posebna struja onih koji su bili spremni za svjesni iskorak iz prirodnog u duhovni razvoj, odnosno za povratak samom izvoru života. To je uvijek značilo napuštanje granica trenutnoga stanja postojanja.

Kao pomoć za taj prelazak na višu spiralu razvoja, odnosno ostvarenje novog stanja svijesti, kroz povijest su postojale različite inicijacijske škole, metode i putevi posvećenja.

I današnji čovjek stoji pred istom zadaćom. I pred njim se, ovdje i sada, izdiže moćna planina posvećenja života. Njen nevidljivi vrh, kao i uvijek, obećava život u jedinstvu, slobodi i ljubavi.

To je planina na koju se prije ili kasnije mora uspeti svaki čovjek.

Čovjek – tragatelj – u kome raste svijest da je istinski čovjek mikrokozmos – svijet u malomu koji već sve sadrži u sebi – želi to sve i ostvariti. U njemu se budi čežnja za ostvarenjem još nejasne, ali velike zadaće. Jer, početak i kraj križnoga puta na kome se rađa novi čovjek poput zlatnog cvijeta u središtu križa, već su zapisani duboko u njegovu srcu.

Ta se čežnja – kao u citiranim stihovima pjesme – može izraziti i kao želja za znanjem, hrabrošću, ljubavlju i istinom.

A jedini način da tragatelj zaista zadobije ta obilježja jest da ih odmah počne koristiti, jer oni već jesu u njemu. Oni poput četverokuta istovremeno simboliziraju i temelj posvećenja i njegovo konačno ostvarenje. Što ih više bude otkrivao u sebi i primjenjivao na životnom putu, to će njihov blagoslov biti veći.

Već na početku puta, prije uspona na planinu, čovjek mora imati neko znanje i spoznaju o stanju u kome se nalazi. Mora imati uvid da nije slobodan, da živi u nestvarnom svijetu prostora i vremena u kome sve propada i nestaje i koje korespondira s njegovim stanjem svijesti, i mora znati da postoji drugačije stanje postojanja, stanje svijesti koje se može usporediti s vrhom planine i do kojeg vodi unutarnji put.

Iako univerzalan, taj put je istovremeno uvijek individualan i specifičan.

Za hod njime neophodna je hrabrost, koja podrazumijeva smjelost, odvažnost i izdržljivost, jer koliko je put strm, uzak i dugačak – nije poznato. Inicijacija zahtjeva često inicijativu, prihvaćanje izazova i suočavanja s raznim neprilikama koje uvijek imaju svoj korijen u čovjeku, u ograničavajućim aspektima njegova bića kojih on nije svjestan.

Uspon na planinu zahtijeva razotkrivanje i napuštanje svega lažnog i nepotrebnog, a istovremeno se razvijaju neophodne osobine i vrline za svaki sljedeći korak. Za svaki sljedeći iskorak izvan poznatoga. Spremnost na unutarnju promjenu u kojoj odumire lažno ja od putnika zahtijeva istinsku hrabrost.

A ono što na početku i na kraju osvjetljava cijeli put i vodi putovanje jest ljubav – ljubav prema istini.

Ta ljubav je snaga i svjetlo. Očituje se kao strpljenje i prihvaćanje svojih posrtanja, dakle najprije kao ljubav prema sebi i vjernost sebi i svojem putu. Tek nakon toga može postati svjetiljkom i podrškom i za druge putnike i na kraju zasjati u punom sjaju kao izvorno stanje postojanja.

Sam hod putem, uspon na planinu, može se simbolizirati trokutom, djelovanjem trostrukih božanskih snaga, koje vode proces preobražaja i skladnim odazivom sva tri čovjekova svetišta, odnosno transmutacijom njegova fizičkog, mentalnog i emocionalnog tijela. To je proces transfiguracije, stvaranja sedmerostrukog čovjeka prožetog besmrtnom dušom, kroz koju slobodno djeluje Duh.

Kraj ili uspon na vrh očituje se tako u broju sedam, broju ispunjenja, broju dovršenja stvaranja. Četverokut i trokut obujmljeni su krugom, simbolom vječnosti koji spaja početak i kraj u jedno.

Tako na kraju, na vrhu planine posvećenja stoji novi čovjek.

Uzvišena struja svjetla, ljubavi i istine se spušta i čini od njega svjetlosni stup između neba i zemlje.

Još jedan stup je podignut u kući Duha, još jedna ruža koja je procvjetala na križu dodana je u vijenac besmrtnih ruža.

CAPTCHA
Diese Sicherheitsfrage überprüft, ob Sie ein menschlicher Besucher sind und verhindert automatisches Spamming.
Image CAPTCHA
Unesite kod sa slike.