Povijest

Mjesto nastanka i glavno sjedište Lectoriuma Rosicrucianuma ili Međunarodne škole Zlatnoga ružina križa nalazi se u Haarlemu u Nizozemskoj. Godine 1924. braća Z. W. Leene (1892.-1938.) i J. Leene (1896.-1968.) stupila su u Rosenkreuzersku zajednicu, nekoliko godina ranije osnovanomu nizozemskom odjelu zajednice Rosicrucian Fellowship, koju je 1909. godine utemeljio Max Heindel u Oceansideu, California, USA.
Uskoro su u Rosenkreuzerskoj zajednici zauzeli istaknuta mjesta i 1929. godine bili pozvani da preuzmu vodstvo nizozemskog odjela. Godine 1930. pridružila im se gospođa H. Stok-Huizer (1902.-1990.). Zajednički duhovni rad doveo je neminovno do toga da su 1935. godine nastavili djelovati neovisno o Rosicrucianu Fellowshipu. Z.W.Leene umire 1938., ali J.Leene i H. Stok-Huizer nastavljaju započeti posao. Napisali su brojne knjige koje se još uvijek tiskaju pod pseudonima Jan van Rijckenborgh i Catharose de Petri.

Nakon drugog svjetskog rata, čim je djelovanje zajednice (bila je zabranjena tijekom ratnih godina) opet bilo omogućeno, dvoje duhovnih voditelja usvojili su novi pristup, u kojemu je središnjim pojmom postala gnoza. Riječ gnoza znači znanje, a u kristocentričnomu smislu izravna bogospoznaja što nastaje kao rezultat duhovnoga razvoja koji se u Bibliji u Evanđelju po Ivanu 3. poglavlje, 5. stih spominje kao “rođenje iz vode i duha”. Taj proces duhovnoga buđenja na drugi način simbolizira “alkemijsko vjenčanje Christiana Rosenkreuza”.

Ime Christian Rosenkreutz pojam je što su ga klasični rosenkreuzeri 17-oga stoljeća razvili kao prototip za novoga, u Kristu ponovno rođenoga, dakle potpuno obnovljenoga čovjeka koji se srcem i dušom posvećuje ostvarenju istinske duhovne obnove čovječanstva.

U širemu se smislu pojam gnoza odnosi na univerzalni dodir Krista i njegova bratstva te na njegov bezvremenski posao spasenja koji se odvijao tijekom povijesti (uključujući i pretkršćansku eru).

Godine 1945. zajednica je prihvatila naziv Lectorium Rosicrucianum i počela djelovati kao Gnostička duhovna škola.
Djelovanje Škole naglo se proširilo izvan granica Nizozemske. Trenutno Lectorium Rosicrucianum nema samo učenike u brojnim europskim zemljama, nego i u Južnoj Americi, Sjevernoj Americi, Africi, Australiji i Novom Zelandu. Nakon smrti Jana van Rijckenborgha i Catharose de Petri, Lectorium Rosicrucianum vodi međunarodna duhovna uprava, sa zemaljskim upravama i radnim grupama.