Orijentacija, članstvo i učeništvo

S učenjem i pozadinom Duhovne škole možete se upoznati na našim aktivnostima. U tu svrhu održavaju se javna predavanja, kontaktne večeri za javnost i tematske večeri.

Želite li postati članom, preporučujemo vam posjećivanje kontaktnih večeri za javnost, jer se na njima iznose osnovne informacije o učenju Duhovne škole.

Kao član, moći ćete posjećivati hramske službe za članove i učenike te konferencije obnove.

Za boravka u članstvu, možete preispitati put Škole u vlastitu srcu. Prepoznate li ga kao vlastiti put, može se opredijeliti za učeništvo.

Što u praksi znači biti učenik – rosenkreuzer?

Transfigurističko učenje nije samo filozofski sustav, nego njega treba živjeti. Tomu teže učenici Duhovne škole.

Lectorium Rosicrucianum ima svoje hramove i konferencijske centre u mnogim državama gdje se učenici redovno susreću na hramskim službama i drugim sastancima, i za vrijeme kojih slušaju o transfigurističkoj filozofiji i promišljaju kako je primijeniti u vlastitu životu. Oko 160 manjih centara djeluje u gradovima po svijetu. Oni služe istoj svrsi, u njima se održavaju predavanja i tečajevi za zainteresirane. Pored brojnih učenika, koji djeluju širom svijeta, Lectorium Rosicrucianum ima oko 3000 članova Predvorja koji koriste mogućnost da podrobnije upoznaju Školu.

Od učenika se očekuje da prihvate neke osnovne promjene u načinu života, kao što su vegetarijanstvo i uzdržavanje od duhana, alkohola i droga. Od njih se očekuje i visoki moralni standard. U vanjskim aktivnostima i u unutarnjemu razvoju žene i muškarci imaju isti udio. Učenika ima svih dobnih uzrasta, a mnogo mladih sudjeluje u radu Lectoriuma Rosicrucianuma. Učenikom se može postati s 18 godina.

Mnogo je pažnje posvećeno obrazovanju mladih. Aktivan je Omladinski rad, koji ima vlastiti međunarodni centar Noverosa u Nizozemskoj. Mladi članovi (u dobi od 6 do 18 godina) upoznaju se tako s osnovnim postavkama gnostičkog učenja preko bajki i priča. Usporedo s odrastanjem pojmovi se objašnjavaju sve racionalnije. Lectorium Rosicrucianum posjeduje dvije osnovne škole u Nizozemskoj, od kojih se svaka naziva Škola Jana van Rijckenborgha.