Jan van Rijckenborgh

Egipatska pragnoza, 1. dio

Egipatska pragnoza, 1. dio
Corpus hermeticum i Tabula smaragdina su spisi iz prvih stoljeća kršćanskog računanja vremena. Grupa gnostika toga vremena tumačila je pradavnu mudrost u obliku dijaloga između Hermesa Trismegista i triju sugovornika – Tata, Asklepija i Pimandera – koji predstavljaju tri različita aspekta bića čovjeka koji ide putem samospoznaje. Hermes u tom kontekstu predstavlja obnovljenu svijest dotičnoga.

Ova stara zbirka spisa je kroz tumačenje Jana van Rijckenborgha približena čovjeku današnjice. U njoj on biva stavljen pred najvažnija i najdublja pitanja svih vremena. Ona leže skrivena duboko u čovjekovoj duši i žude za odgovorima, što je čovjekova stvarna životna zadaća.

Hermesovi dijalozi, kao i komentari Jana van Rijckenborgha,  služe da bi utažili spomenutu čežnju za tom starom i sveprožimajućoj mudrosti koja se kao takva ne traži izvana, nego u vlastitom biću.

U prvom svesku su tumačenja Tabule smaragdine i dva spisa iz Corpusa hermeticuma, kroz koja je čitatelj stavljen pred temeljni životni problem – vezanosti čovjeka za vremensko i prolazno, iako je vječnost njegovo stvarno određenje.

Format: 24×16
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 189
ISBN: 978-953-95958-3-6
Cijena: 110 kn

Preuzmite poglavlje (PDF):

Čovjekovo dvostruko biće (VIII. poglavlje)

Za više informacija i mogućnost narudžbe kontaktirajte nas »